Rada imam torte

Odkar sem začela izdelovati torte, sem si postavila preprosto vizijo in strategijo – želim, da so torte lepe in dobre! Vse ostalo bo že nekako  Po fotografijah tort je videti, da ogromno pozornosti in časa namenjam oblikovanju in okraševanju. V resnici sem najmanj toliko časa porabila za razvoj okusov – biskvitov, krem, moussov, čokolad, obmazov, dodatkov in kombinacij, še posebej s svežim sadjem ali hrustljavimi dodatki.

Tičino masa, maslena krema, smetana,… in “ameriške” torte

Pred leti sem pogosto zasledila komentar ali celo dobila vprašanje pri torti, ki je bila oblečena v tičino maso in zelo lepo izdelana – da torte, ki so tako lepe, ne morejo biti dobre. Nimam pojma, od kod se takšna misel nekomu porodi v glavi  Zunanjost torte nima nobene veze z notranjostjo torte. Okrasje ne vpliva na okus. Dejansko sta torta in okraševanje fizično ločena in oboje ima svoj namen. Torta mora biti dobra, okraski pa morajo biti lepi  Tako preprosto je to. Mislim, da je trend TV oddaj o tortah najprej predstavil “ameriške torte”, kjer so pokazali neverjeten talent pri okraskih in oblikovanju tort praktično v karkoli želite. A te torte so bile sestavljene iz 10cm visokih biskvitov, med katerimi je bila zelo zelo tanka plast vanilijeve ali čokoladne maslene kreme (buttercream). In to je to, kar se okusov tiče  Tudi oblikovanje in izrezovanje tako trdne torte v obliko motorja ni noben problem. A takšne torte v Sloveniji ne bi jedel nihče. Mi se pa ukvarjamo z več kot 30 okusi in kombinacijami, z 2-3 plastmi kreme, ki so enake višine kot plasti biskvitov, torta mora biti še dovolj sočna in še in še…

Nekatere stranke mi napišejo, da ne marajo jesti tičino mase, druge mi napišejo, da ne marajo jesti smetane, s katero so obmazane torte, spet tretjim ni všeč maslena krema… le nad oblivom čokolade se še ni nihče pritožil  Vse od naštetega pa lahko od odrezanega kosa torte elegantno odstranite in okraskov ne pojeste, da lahko potem pojeste samo torto. In seveda, naročite tisto različico, ki vam je najbolj všeč. Evo, ugotovili smo, kako lahko dobite torto, ki bo… wow…, paša za oči, hkrati pa bo tako dobra, da boste prvič pojedli celo torto in hoteli še en kos

Najpogosteje uporabljam tičino maso, saj večina mojih strank želi neko dinamično okraševanje, ki pripoveduje zgodbo. To so lahko razne tematike iz filmov, risank, hobijev, poklicev, športov, knjig, vozil, inštrumentov in tako dalje. Sem spada tudi izdelava 2D likov ali jedilnih 3D figuric. Zahtevni okraski za torte so narejeni iz tičino mase, modelirne čokolade ali kombinacije. Bolj preprosti so lahko nabrizgani z masleno kremo, npr. kakšne preprostejše rožice. Tičino masa in maslena krema lepo sodelujeta. Smetana pa topi tičino maso, zato ni možno torto obmazati s smetano in nato še okrasiti s kakšnimi jedilnimi figuricami iz tičino mase. Zato sem se odločila, da tort obmazanih s smetano ne bom imela v ponudbi, saj njeno vlogo lepo prevzame maslena krema, ki postaja vse bolj trend pri modernih designih. Predvsem takšnih, kjer torto okrasimo na bolj naraven način, npr. s svežim cvetjem ali svežim sadjem, koščki čokolade in podobno.

*Pozor: današnja maslena krema nima nobene povezave s tistimi starimi kremami naših babic, ki jih nihče ni mogel pojesti  Recepti so zelo drugačni, dodane so tudi čokolade in te kreme so dejansko zelo okusne.

Okraševanje

Včasih dobim vprašanje: “Ali bi mi torto samo okrasili, naredili jo bomo sami?” Ne gre za to, da bi bila zaradi vprašanja kakorkoli užaljena in zato tega ne bi želela narediti. Še posebej razumem primere različnih alergij in bi zato torto želeli speči sami. Problem je v tem, da torto se “samo naredi”, to je v bistvu mimogrede. Okraševanje je tisto, ki traja ure in ure, zahteva posebne materiale, posebna orodja, posebne tehnike, specialne barve, itd. Iz tega razloga tudi ne tržim samo figuric in okraskov za na torte. Še vedno me kdo vpraša, kje kupujem vse te figurice za torte, ki so na mojih fotografijah  Žal ne padejo ven iz nekega stroja. Vse izdelam ročno in seveda izključno po naročilu. Zato zahtevne figurice, kot so človeški obrazi in npr. konji precej vplivajo na ceno torte. Nekatere zahtevne like iz risank lahko izdelujem tudi po 10 ur za eno samo figurico. Včasih dobim tudi povpraševanje, če lahko izdelam torto do jutri, zelo preprosto, na njej naj bo samo deklica na konju  Hmm… Seveda lahko izdelam takšno torto, a ne do jutri.

Do jutri…

Žal je pri meni nemogoče, da danes naročite torto za jutri. To malce sovpada s kvaliteto sestavin in načinom izdelave, za kar sem se spet sama odločila kako bom delala. Ne uporabljam vnaprej pripravljenih krem, hitro pripravljenih krem iz praškov, celo šok komore za hitro ohlajanje ne. Vse kreme kuham in pripravljam sama, režem in miskam in kuham sveže sadje. Sama topim različne sorte čokolad in jih mešam med seboj, da dobim, kar želim. In torte se ohlajajo počasi, čez noč. Šele naslednji dan se lotim okraševanja. Drugi problem, zakaj ne morete dobiti torte do jutri je to, da imam ponavadi “za jutri” potrjenih že preveč naročil in ne morem izdelati neomejeno število tort. Priporočam, da termin za torto rezervirate najmanj 3 tedne prej.

Brez glutena

Včasih se da torto prilagoditi, da je npr. brez laktoze, da je primerna za LCHF prehrano in podobno. Z alergijami je malce težje, še posebej z alergijami na razne oreščke, npr. arašide. Te alergije so včasih tako močne, da tudi sled arašidov v čokoladi, ki je zgolj mlečna čokolada, lahko naredi težave. Še posebej v to kategorijo spada gluten. Ni problem uporabiti sestavine, ki nimajo glutena, če ste se vi sami odločili, da ne boste jedli glutena. A to kljub temu niso pravi izdelki brez glutena. Za bolnike s celiakijo je zelo pomembno, da se izdelki brez glutena proizvajajo v povsem ločenih proizvodnih prostorih in porablja povsem ločen pribor. Ni dovolj, da opremo pomijete, saj je navadna moka, kjer se pečejo navadni biskviti tudi v zraku. To je pomemben podatek tudi za tiste, ki te torte naročate, da razumete razliko. Zato izdelkov brez glutena za bolnike s celiakijo nimam v ponudbi.

Cena

Na ceno torte najbolj vplivata 2 kriterija – velikost torte in zahtevnost okraševanja. Jasno je, da je torta za 100 oseb precej dražja od torte za 15 oseb. Okraševanje pa je tisto, ki na ceno vpliva še bolj. Izdelava velikega števila okraskov ali zahtevnih oblik in figuric lahko traja nekajkrat več, kot izdelava same torte. Enako veliko torto lahko okrašujem 30 minut ali pa 15 ur. Brez heca  Lahko tudi več! Kadar si zaželite neko tematiko, lahko način okraševanja prepustite meni in sestavim vam lahko tak predlog, da boste dobili zelo lepo okrašeno torto na tematiko, ki si jo želite, hkrati pa upoštevam budget, ki ste ga namenili za torto.

Rada izdelujem torte

Velike, male, modre, zelene, roza, enostavne in kompleksne, vseh okusov in vseh oblik. Verjamem, da lahko v sodelovanju z vami pripravim torto, ki bo upoštevala večino želja glede designa, velikosti, cene in ostalih posebnosti. Torte pečem s srcem in strastjo, ker obožujem vaše nasmehe ob pogledu na naročeno torto in vaše zadovoljstvo ob vsakem grižljaju, ter željo po še enem koščku moje torte.

VROČA PONUDBA

<a href=Ponudba “na kos”" width="130" height="110" />

Preverite okuse za ta teden na Sladice "na kos". Pokličite nas na 031/343-181 ali pišite na info@torte-spela.si.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress